June 25, 2015

Kopi Biji Kurma Memang Umphh !

June 25, 2015
Assalammualaikum and hi.

Mesti korang dah tau kan pasal biji kurma yang boleh dibuat kopi tu?  Halahh yang kecoh dekat social media baru-baru ni pasal seorang blogger, Munirah Syed Abu Bakar  pasal khasiat biji kurma tuuu.

Okeh tadi husband macam terpengaruh dengan entri si Munirah ni.  Jadi dia pun cuba.



Memula dia bakar biji kurma ni dalam oven.  Takpe kengkawan, rupa dia memang hodoh macam tu.  Tapi rasa dia tidak sehodoh itu.  Percaya lah.


Lepas tu dia blend / tumbuk biji kurma tu sampai halus sampai jadi serbuk.  

Dan hasilnya...



Sedap gilos weh tak tipu!

Rasa dia tak lari jauh pun dengan rasa kopi.  In fact lagi sedap!  I memang sejenis yang tak tahan sangat kalau minum kopi / nescafe sebab nanti automatik kepala jadi pening macam mabuk-mabuk gitu.  Faham tak perasaan di mana kau peminat kopi tapi tak boleh minum kopi faham tak faham tak? *peluk berkumpulan sebab faham*

Lepas ni memang I takkan pandang kopi dah eceh sebab dah ada biji kurma pengganti kopi!  For more info pasal khasiat biji kurma ni, boleh baca dekat belog Munirah Syed Abu Bakar .  Mekasih Munirah sebab share benda best macam ni!

So siapa yang dah pernah try? Betul kan sedap? Kan? Kan? 

Thanks for reading.
xoxo

11 comments :

  1. Mcm mcm la sekarang. dulu takde lak dgr mcm ni. sekarang ada lak. saya yang tinggal di arab saudi kat 3 tahun pun x pernah dgr benda ni, org arab sendiri pun minum kopi, x minum biji kurma.

    ReplyDelete
  2. member pun ada try buat. dia kte rse ala-ala nescafe gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes! Rasa dia ala-ala nescafe hehehe. :)

      Delete
  3. dia nak kene bakar pada suhu berapa darjah celcius, selama berapa minit? saya macam berminat pulerrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chacha kata dia hentam part suhu tu. Dia kata dah agak-agak garing macam gelap tu haa dah ok lah tu. Faham tak? Hahaha

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. wah menarik ni, mesti cuba... asyik buang je biji nya... macam rugi pulak kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah. Ni pun tau sebab tengok viral kat internet baru-baru ni. Terus cuba buat hehehe. ^_^

      Delete
  6. wah xpernah cuba lagi ni.. ada simpan biji kurma... bole try la ti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa boleh cuba dah lepas ni hehehe. :D

      Delete
  7. wah boleh tuh kayanya... jadi pengen coba..

    ReplyDelete