June 21, 2015

Parenting : Kejadian Ngeri Yang Menjadikan Ibu Ini Bertindak Menjadi Lebih Protektif

June 21, 2015
Assalammualaikum and hi.

Masa lepas UPSR dulu aku pernah mintak dekat mak aku nak masuk asrama.  Taktaulah kenapa aku nak sangat masuk asrama padahal baju dekat rumah pun mak aku yang basuhkan lagi ekekeke.  Tapi mak aku tak bagi sebab dia tak yakin pun aku boleh berdikari bila duduk asrama nanti.  Setiap kali aku cakap nanti dia mesti tanya aku balik, 'reti ke nak basuh baju nanti?,' 'sempat ke nak basuh baju pastu nak study lagi?'.  Nampak tak semuanya hal berkaitan dengan cuci baju T__T

Aku mengaku yang mak aku ni seorang yang overprotective dengan anak-anak ( cewah suka hati je buat pengakuan untuk mak sendiri ).  Tapi betullah.  Orang lain masa form 1 dah boleh lepak KLCC dengan kengkawan tapi aku non hadooo.  In fact dah habis sekolah pun aku still payah nak keluar jenjalan dengan kengkawan.  Muka ini lah yang selalu menghampakan hasrat kengkawan tiap kali diorang ajak melepak muahaha.



Ni jelah anak-anak yang kita ada for the time being.  Lima ketul semuanya.  Semuanya kuat memberontak bila tak dapat susu.


Masa tu memang aku memberontak gila ahh sebab asal mintak nak keluar je jawapan dia mesti 'NO'.  Kengkadang aku dah tau jawapan dia mesti no tapi aku still tanya jugak sebab nak cuba nasib kah kah.  Pastu aku mulalah asyik nak compare kenapa mak aku tak sporting macam orang lain apa semua.  Tapi bila dah besar ni aku mulalah terfikir sesikit.  Tak patut aku salahkan dia for being overprotective over her kids.  Yelah, mak aku ni single parent.  Arwah abah meninggal masa aku darjah 3.  Aku dua beradik je dengan abang aku.  Mungkin dia rasa tertekan nak bawak peranan sebagai ibu tunggal which dia sendiri pun taktau sama ada dia boleh handle ke tak.  Sebab tulah dia pilih untuk say no all the time.  Bagi dia, it's better that way.

Since due date aku nak bersalin pun dah dekat, aku ada lah buat research and baca sikit-sikit pasal preparation sebelum jadi parents ni.  And aku ada jumpa video pasal cara nak educate anak.  Yang bestnya, video ni ajar kita cara cemana nak cakap 'YES' instead of saying 'NO' je manjang dekat anak-anak.  Kalau sesiapa yang dah jadi parents tu mesti tau cemana susahnya nak cakap yes dekat anak-anak bila anak mintak nak bela kucing ke, nak main kat luar ke, nak main gadget ke kan.  Haa ibu ibu bapak bapak semua bolehlah tengok video ni.  Best gila and sangat senang faham.  Based on true experienced so memang senanglah nak apply dekat real situation.


One Incident That Made This Mother Become Overprotective

Klik dekat gambar untuk tengok video or klik sini terus http://my.shareddis.com/p/ay5Cz



Learning to let go is not as easy as it seems. Watch how Liz overcomes it. 



Relax a little, your little ones will thank you for it.



Giving her kids more room to explore can be a good thing.



It’s good to learn from another mother’s experience.



Satu.  Dalam video ni diorang ajar supaya parents jangan keep on saying 'NO' dekat anak-anak kita. Nanti anak kita akan jadi helpless child pastu tak boleh berdikari sendiri.  Nanti diorang asyik nak bergantung dengan kita je.

Dua.  Jangan terlalu overprotective dengan anak-anak.  Sekali sekala kena biarkan diorang explore sendiri.  Biar diorang buat silap.  Kalau tak buat silap sampai bila-bila diorang takkan belajar.

Nak tau lagi banyak pasal ni boleh gambar kat atas or klik SINI.  Tengok journey seorang mak jaga dua orang anak yang berbeza perangai.

Thanks for reading.
xoxo

No comments :

Post a Comment